erdőtervező.hu
Sölét-Ormos Eszter
okleveles erdőmérnök
jogosult erdészeti szakszemélyzet


Telefon: +36-30-359-7003
E mail:ormos.eszter@yahoo.com        
.


Erdészeti szakirányítás Veszprém-,Fejér-, Komárom-Esztergom-, és Győr-Moson-Sopron - megyékben.Főoldal
Kapcsolat
Szolgáltatások
Hasznos oldalak
Rólam
Minden, ami erdő, minden, ami tervezés...
Ormops Eszter
Nálam az erdőgazdálkodás feladata, hogy az erdő nyújtotta lehetőségeinkkel okosan éljünk. Ez azt jelenti, hogy az erdő nyújtotta igényeinket és lehetőségeinket próbáljuk kiszámítható keretek között összhangba hozni úgy, hogy az egyszerre legyen jövedelmező, fenntartható és bizosítsa, hogy a következő nemzedéknek átadassuk, gyarapíthassuk minazokat a természeti értékeket, amit ránkbíztak.

Tudom, hogy ez nem egyszerű feladat. Erdőtervezőként a körzeti erdőtervezés során, mint kívülálló, nehéz, és nem feltétlenül szerencsés sablonosan dönteni, úgy, hogy az erdőgazdálkodó akár több mint tíz hektárról egy sorban ad iránymutatást, és a fekete doboz végén egy általános sablon alapján kap valamit, amivel egy évtizeden át kell dolgoznia. Az állami erdőgazdálkodók számára, mivel viszonylag nagy területet kezelnek, ez nem jelent problémát. Magáerdőgazdálkodóknak, különösen, ha egy személy vagy család kezelésében van egy erdőterület nem tartom szerencsésnek. Számukra sokkal praktikusabb, ha kisebb "falatokban" de rugalmasabb ütemezéssel jelenteznek a bevételek, és párhuzamosan a kötelezettségekből eredő kiadások.

Hiszem, hogy jól gazdálkodni csak avval tudunk, amit ismerünk. Mit jelent egy erdőnél, hogy ismerjük?
Ismerjük a térbeli határait.

Tudjuk mit várjunk tőle:

  • miből nő ki,
  • mekkora,
  • megbecsülhetjük, mennyit nő adott idő alatt,
  • mikor és mekkora fatömeget ad,
  •  mikor mennyi idő alatt, mennyi pénzből, és hogyan újíthatjuk fel,
  • hol és hol ne, hogyan és hogyan ne nyújlunk hozzá,
  • mik azok az értékei amiket esetleg az anyagi bevételek elé helyezünk.

Az erdőfelügyelőként eltöltött időszak árnyoldalaként sajnos megtapasztaltam, hogy sok ember az utolsó három szepontot néha elfelejti mérlegelni, vagy egyszerűen másokra hárítja az ezekkel kapcsolatos következményeket.

Jogosult erdészeti szakszemélyként célom, hogy a rám bízott erdőkben segítsem a tulajdonosokat abban, hogy  jól gazdálkodjunk. Gyarapítsuk a ránkbízott erdővagyont területében és értékében egyaránt.

2007-ben szereztem okleveles erdőmérnöki diplomát, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karán.
Szakmai tapasztalatom jelentős részét azt erdészeti szakigyzgatásban szereztem. 2007-től a Veszprém Megyei MGSZH (később Kormányhivatal) különböző nevű jogutódjainál, mint erdőtervező illetve 2015-től mint erdőfelügyelő, erdészeti szakügyintéző dolgoztam.Utóbbi titulus végül nálam a felügyelői munka mellett végzett erdőtervezést takarta.

A családom tulajdonában álló erdőterület ugyanakkor párhuzamosan lehetőséget biztosított arra, hogy 2008-tól belekóstoljak az erdészeti szakirányítás, illetve az erdőgazdálkodás fealadataiba is.

2012-ben vadgazdamérnök MSCdiplomát szereztem, szintén a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karán.
Együttműködö partnerek:

edeserdo.hu

Donate to U.V.E.P.!  Impresszum:

Tartalom és arculat: Sölét-Ormos Eszter

Minden jog fenntartva!
Kérlek ne másold a tartalmat. Ha  tetszik, megosztanád, előzetes egyeztetést követően, írásobeli engedélyemmel és  a forrás megjelölésével szívesen veszem.
 
MEGAPORT Linkgyűjtemények